Jak na ryby bez kostí pro děti a proč jsou tak zdravé?

Často jíme ryby jen výjimečně proto, že je neumíme jednoduše připravit. Je to škoda, protože žádná jiná potravina neobsahuje tolik omega-3 a vitamínu D. Víte, jak vybírat ryby bez kostí pro děti?

Jak na ryby bez kostí pro děti a proč jsou tak zdravé?

Jsou všechny ryby vhodné pro malé děti?

Ano i ne. Řiďme se rozumem a také pravidlem, že všeho s mírou. U většiny potravin platí, že pokud si je dá dítě občas v adekvátním množství, neuškodí mu. Stačí nám to ale? Ryby bychom všichni měli jíst několikrát týdně a to už není úplně málo. Proto je fajn vědět, že některé ryby mohou mít vyšší obsah těžkých kovů a zejména u dětí a těhotných bychom je měli jíst spíš sporadicky a namísto nich zařadit jiné druhy. 

V každém případě nepropadejte panice - rybí maso je kontrolováno a dlouhodobě si udržuje bezpečnost a kvalitu. 

Ryby, které jsou pro děti méně doporučované, nikoli však vyloženě nevhodné, jsou ty na vrcholu potravinového řetězce. Velké dravé ryby, jako je mečoun, žralok, štika nebo candát proto připravujte méně často, než třeba lososa či kapra. Spíše než na druhy ryby dbejte na dobrou přípravu. Syrové ryby totiž představují potencionální riziko a děti by je opravdu jíst neměly. Nikdy jim nepodávejte ani rybu, která není čerstvá a nejste si jisti její kvalitou. 

Bojíte se rybích kostí?

Nebo jste upřímně řečeno líní je z masa vybírat? Žádný zázračný trik na to, jak na ryby bez kostí pro děti, bohužel neexistuje. Zato se už ve velké míře dají sehnat vykostěné filety, a ty nám usnadní práci o 90%. Nespoléhejte na to, že tam zaručeně nenajdete jedinou kostičku. Pro malé děti doporučujeme maso promnout mezi prsty a pro jistotu se přesvědčit.

Ryby bez kostí pro děti mají už skoro v každém obchodě. Nemusíte hledat jen ty chlazené - často jsou ve skutečnosti již rozmrazené, protože dalekou cestu z moře na náš stůl by nezvládly bez úhony. Paradoxně tak mohou být kvalitnější mražené ryby, které byly zamrazeny hned po ulovení a první rozmrazení proběhne až v naší kuchyni. K tomu, abyste zjistili, jakou ryby držíte v ruce, je důležité číst podrobně etiketu. Je fajn zapátrat, najít si filety, které nám chutnají a pak se už jen držet osvědčené značky.

Možností jsou i konzervy, které taky často obsahují ryby bez kostí pro děti. Jen dejte pozor na to, že tu může být i vysoký obsah soli nebo tuků, pokud je to ryba v oleji. V každém případě lepší rybí konzerva, než žádná ryba.

Kvůli čemu vlastně jíme ryby?

Samozřejmě pro jejich lehkou stravitelnost a pestrost v jídelníčku. My teď ale máme na mysli živiny, které ryby a mořské plody obsahují. Nikde jinde totiž nenaleznete tak vysokou koncentraci dobře využitelných omega-3 mastných kyselin a také vitamínu D. Obě látky chybí celé populaci. U dětí to vadí proto, že se rychle vyvíjejí a jejich orgány potřebují dostatečný přísun živin. Omega-3 jsou palivem pro mozek a nervovou soustavu a chceme-li dětem dopřávat, rozhodně by neměly v jejich jídelníčku ryby chybět. Prospívají taktéž srdci a zraku. Vitamín D je bezpochyby klíčový pro podporu imunitního systému a také on nám často chybí. Ryby jsou proto velice chytrou možností, jak si zajistit pravidelný příjem omega-3 a vitamínu D a zároveň obohacením stravy dětí i dospělých.



OmegaMarine Rybičky balení

OmegaMarine Rybičky

Omega-3 pro celou rodinu
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se